Nätverket Utebildarna
Nätverket Utebildarna
I Helgen 17-18 April drogs nätverket Utebildarna igång,
Fiskeboda var platsen som ligger utanför Julita som ligger utanför Katrineholm.
Vi var 15 personer som träffades i Fiskeboda och lade upp riktlinjerna för nätverket riktat mot personer som arbetar med olika friluftsaktiviteter.
Det var en härlig blandning av olika friluftsmänniskor allt ifrån Forskare i friluftsliv till Klätterinstruktörer och Kajakinstruktörer. Det fanns även Teambuildingmänniskor med olika kvalifikationer som te.x Hästar, Ekologi, Ledarskap mm. Det kom människor från Västerbotten, Jämtland, Mellansverige, ja nästan hela Sverige var där.
Några nya ord för Friluftslivet i Sverige och Utebildarna faställdes i samband med fastställande av värderingar, bl.a Härvaro (Kan ni gissa vad det betyder).
Mellan teoripassen såg vi naturligtvis till att vara ute. (Vi hade tänkt att vara ute hela tiden men vädret var inte på vår sida.)
Vi genomförde några Härvaroövningar
samt några Teambuildingövningar
Vi hade tänkt och morgonpaddla med kajak men isen hade inte släppt på Hjälmaren så vi vandrade iväg istället och fick se ett lamm födas
Vad är då Utebildarna?
Utebildarna är ett nätverk av fristående friluftskonsulter som samarbetar för att få ut företag och människor i naturen runt om hela Sverige.
Om du är intresserad, se mer på www.utebildarna.se
/Thomas
Järvakilen och vilse i Sundbybergs Urskog
Vi upptäckte Järvakilen våren 2010 och bestämde oss för att försöka vandra hela leden trots att den inte är markerad ännu. Den sträcka som i dagsläget, april 2010, är markerad är sträckningen mellan Rinkeby Hage/Hjulsta och genom hela Järvafältet.
Tyvärr verkar projektet gått lite i stå för projektkartorna har ett par år på nacken och en bro som enligt kartorna är på planeringsstadiet var färdigbyggd redan 2008. En sak de kunde tänkt på när det gäller markeringarna är att vrida den lilla pilen i den riktning man ska gå. Ibland stod stolpen mitt i en korsning och utan karta hade man inte vetat vart man skulle gå eftersom det var rätt långt mellan stolparna.
Starten är vid Stallmästargården och mål är Sigtuna (eller omvänt om man hellre känner för det).
Lördagen den 10 april gick vi sträckan Stallmästargården – Eggeby Gård, Hjulsta (etapp 1 och etapp 2), en sträcka på ungefär 1,3 mil.
Det var en rätt kall och gråmulen dag när vi parkerade bilen vid Starten och Stallmästargården, Stockholm. Till vår hjälp hade vi de projektkartor vi hittat på nätet samt vår GPS med lite olika cacher inlagda vilka skulle ”plockas” på vägen. Det här med de inprogrammerade cacherna visade sig senare bli vår "rädding" genom skogen i Ursvik eftersom det där råder ett myller av stigar och det är svårt att hålla orienteringen i skogen.
Första delen av sträckan Stallis – Överjärva Gård går genom Hagaparken där vi passerade Haga Slott, Koppartälten och Fjärilshuset. Vi plockar ett par cacher i Hagaparken samt äter vår lunch.
Vi fortsätter vår vandring längs med Brunnsviken och går under Bergshamraleden och in mot koloniområdet och Ulriksdal.
Efter Ulriksdal följer vi en skogsväg och passerar på en bro över E4:ran och är så framme vid korsningen mot Överjärva Gård. Enligt projektkartorna så var bron över järnvägen fortfarande i planeringsstadiet och det skulle inte gå att passera genom Överjärva Gård. Tanken var att man skulle följa cykelvägen till vänster en bit och sedan följa en gångväg under järnvägen. Men, eftersom vi kunde se att den planerade bron stod klar och hade varit färdig sedan 2008 så vandrade vi den, enligt projektkartorna, ”nya sträckningen” genom Överjärva Gård.
Efter Överjärva Gård kommer vi så in i Ursvik. Här skall det plockas cacher i skogen!!
Alla cacher är lättplockade men efter ett tag så är inte Helena lika sugen som Thomas på att ”plocka cacher” (det togs totalt 13 stycken denna dag).
Helena stannar vid en bänk och Thomas går upp för berget för att plocka den cach som ligger där. Det är nu våra problem för dagen börjar. Thomas glömmer nämligen att markera koordinaterna i GPS’n när han lämnar Helena mitt i skogen.
Efter sin lyckade ”plockning” uppe på berget har han totalt tappat bort orienteringen och går ner åt fel håll. Helena väntar och väntar men ingen Thomas dyker upp. Tur att mobilen finns!
Efter 30 minuters intensivt letande och irrande omkring på alla små stigar i Ursviks urskog så hittar vi tillslut varandra igen.
Läxa nr 1 är lärd. Thomas skall alltid göra en markering i GPS´n när han sticker iväg på egen hand för att plocka cacher.
Söndagen den 11 april gick vi sträckan Eggeby Gård – Väsby Gård (etapp 3), en sträcka på ungefär 8 km
Starten är vid Eggeby Gård i Hjulsta och slutar vid Väsby Gård.
Det går inte att köra bil fram till Väsby Gård utan vi parkerade en bil vid Bögs Går på Järvafältet, ca. 1 km från Väsby Gård och en bil i Hjulsta.
Enligt den föreslagna sträckningen så skulle vi gå en, enligt oss omväg, för att komma ut på Järvafältet. Vi valde den ”nya sträckningen” vilket gick bra till en början men sedan tog det stopp i och med flygfältet. Vi fick gå genom skogen och passera bakom golfhuset för att sedan igen vara tillbaka ute på den markerade leden.
Solen sken och det var en härlig dag. När det närmade sig lunch tog vi paus i en hage där båda lyckade somna en stund.
Strax innan Väsby Gård passerar vi en våtmark som naturvårdsförvaltningen i Sollentuna återskapat.
Rastande flyttfåglar har hittat denna oas och redan första året noterades dvärgbeckasin, dubbelbeckasin, gluttsnäppa, grönbena, mindre strandpipare och brushane.
När vi passerat Väsby Gård är det dags för kaffe vid en rastplats. Här tänder vi en eld och dricker vårt kaffe. Solen värmer och livet är så där härligt som det bara kan vara en fin vårdag.
Titta in på vår hemsida om ni vill se fler bilder från vår vandring.
www.traneving.se / Vandra i Stockholm / Järvakilen
Thomas och Helena
Traneving
Sista dagen på Nipfjället
5 april 2010 - Turskidor på Nipfjället, Idre.
När vi vaknade idag var det strålande sol. Sista dagen på påskhelgen innan vi åker hem. Det måste utnyttjas!
Barnen var lovade sovmorgon och vi stack iväg tidigt upp på Nipfjället. Vi skulle inte ta någon lång tur idag, mer en ”njuta av livet och fjället tur”.
Vi parkerade bilen på Nipfjällets parkering. Det bästa med Nipfjället är att det är så tillgängligt för alla. Man parkerar bilen på kalfjället och sedan är det bara att ge sig ut på tur. Det är inga större höjdskillnader så fjället är verkligen passande för alla.
Vi åkte en väldigt kort bit och tog sikte på en väl iordninggjord solgrop.
Detta är verkligen livet!
Vi njöt av utsikten och tystnaden. Det var inte många som var ute på fjället så här tidigt på förmiddagen. Det var vi och två/tre barnfamiljer där pappan eller mamman drog de små barnen i pulka.
Solen sken och vi packade upp vårt kaffe och mackor.
Tiden går fort när man har det så skönt. Det började närma sig lunch och vi var tvungna att ta farväl av fjället för den här gången.
Väl tillbaka i stugan var det dags att få liv i våra tonåringar, städa stugan, packa bilen och fara tillbaka hem till stress och jobb igen.
Vi längtar redan tillbaka!
Om du vill se fler bilder från vår tur på Nipfjället (Idre) så titta in på vår hemsida:
www.traneving.se / Turskidåkning / Nipfjället
Helena och Thomas
Traneving
Perfekt Påsktur på Turskidor vid Grövelsjön
Efter all påskmat kändes det bra att äntligen få komma ut på tur på kalfjället.
När vi vaknade på påskdagen var det strålande sol och helt vindstilla. Temperaturen steg sakta men säkert en bra bit över nollan. Perfekt! Vi beslutade oss för att skticka upp till Grövesjöns Fjällstation (från Idre Fjäll) för att där ge oss ut på tur uppe på kalfjället.
Vi bestämde oss för att tura mellan Grövelsjön och Lövåsen och Thomas föräldrar, som var med i bilen upp till fjällstationen, beslutade sig för att åka de preparerade spåren precis invid fjällstationen.
Thomas föräldrar släppte av oss vid Storsätra och vi tog oss 4 km rakt upp på kalfjället. Du som varit där vet nog att det åt öster är brant stigning upp tills man äntligen kommer upp på kalfjället.
Solen sken och svetten lackade men så äntligen försvann alla träd och en vit oas öppnade sig för oss. Det är nu vi kommer på att vi glömt solglasögonen i bilen. Nåja, inte tänker vi åka ner igen för att hämta dem....det får svida lite i ögonen.
Vi möter inte många på vår tur upp över fjället. Den led vi valt upp är fri från skotrar och vi slås av tystnaden som är total.
Vi skidar på och efter ett tag hör vi ljudet av skotrar som far omkring på fjället. Vi kommer att använda oss av en ”kompisled” i 1,5 km för att ta oss fram till Oscarstugan. En kompisled är en led där både skotrar och turskidåkare får åka.
Strax innan Oscarstugan hittar vi en solgrop mitt på fjället som några grävt, använt och lämnat. Perfekt! Vi fixar till hålet lite till och tänder den medhavde veden. Det är mysigt med lite eld och värme! Till lunch äter vi Västerbottenostpaj och rökt makrill som blev över från gårdagens Påskmiddag. Vi sitter ett tag i solgropen och njuter av sol och värme. Detta är livet!
Efter lunchen passerar vi Oscarstugan och beger oss sedan upp längs med den skoterfria leden som går mellan Västra Barfredhågna och Östra Barfredhågna (1022 möh). Åter lugnt och skönt. Här mötte vi lite fler som var ute på tur. Solen sken rakt i ansiktet så när vi kom hem på kvällen hade huden fått en röd ton som senare övergick till brunt.
Väl framme i Lövåsen blev vi upphämtade av Thomas föräldrar som hade haft det bra i de preparerade spåren runt fjällstationen samt njutit av solen och lunchen i en solgrop vid sjön.
Om ni vill se fler bilder från vår tur på fjället så titta in på vår hemida www.traneving.se
http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=612
/Helena och Thomas
Årets första vandring
Vi var väldigt sugna på att vandra men det var ju fortfarande massor av snö ute i naturen.
Vi måste hitta något ställe som inte hade alldeles för mycket pulssnö.
Vi hittade Långsjön Runt , på gränsen till Tyresta Nationalpark mellan Tyresö och Haninge kommun.
Vandringen var en blandning av glest villaområde och urskog. Lite halkande och pulsande i urskogen men det var det värt.
Vi tog lunch mitt i villaområdet, fast det syntes inte att det var det,
Jättefint ställe. Här tog vi även en Geocache.
Vi kom sedan till urskogen och gränsen till Tyresta Nationalpark.
Här träffade vi på en strömstare som fiskade i vattnet.
En kafferast på andra sidan Långsjön innan vi kom tillbaka till Gudö å
Hit kommer vi tillbaka med Havskajaken i sommar. Det går nämligen en paddelled här mellan Drevviken och havet.
Se alla bilder från vadnringen på vår hemsida
www.traneving.se Vandra i Stockholm / Tyresta Nationalpark / Långsjön runt
Thomas & Helena